Casper og Niklas kæmper om en plads på landsholdet

Danmark På Ryggen Web
Konkurrencen Set Fra Oven
Mere end 200 besøgende fra erhvervsskoler, virksomheder og andre samarbejdspartnere lagde vejen forbi udvælgelseskonkurrencen.

 

Næste år afholdes EuroSkills, de unge faglærtes Europamesterskab, på hjemmebane i Herning. For elektrikerne står kampen om pladsen på Skillslandsholdet mellem to kandidater: Casper og Niklas, der begge håber på at blive den, der skal vise, hvad danske elektrikere kan.

Fire unge elektrikere dystede intenst ved udvælgelseskonkurrencen hos Schneider Electric. Det var ikke kun en kamp mod uret for at levere det bedste resultat, men også en øvelse i at arbejde under pres foran et stort publikum.

Casper og Niklas imponerede begge ved konkurrencen og kan nu se frem til en lang periode med træning, træning og atter træning.

De to har i øvrigt tidligere mødt hinanden, da de begge deltog i El-branchens Talentprogram om intelligente bygningsinstallationer i november sidste år.

Niklas, Mester Og Firmabiler Web
En glad og stolt Niklas foran sin firmabil sammen med direktør og servicechef Anders Kristensen JK+.

 

Mød kandidaterne

Niklas Møller Dall blev udlært i juni 2024 og arbejder til daglig hos JK+ i Glamsbjerg på Fyn, og her er der virkelig opbakning til projektet.

Niklas’ træning er allerede i gang i virksomheden, hvor der bliver indrettet et decideret træningsrum i den afdeling af virksomheder, der ligger tættest på Niklas’ hjem. Træningsrummet vil blive bygget op som en stand med mål, der matcher til de mål, som tidligere konkurrencestande til EuroSkills har haft.

Når den endelige materialeliste bliver offentliggjort, får Niklas også mulighed for at træne med det helt rigtige materiel.

Selv er Niklas både stolt og spændt. Til udvælgelsesdagen fik han en forsmag på, hvad det vil sige at arbejde under pres og samtidig have et stort publikum omkring sig.

”Det var lidt grænseoverskridende, men jeg fandt hurtigt ind i en 'boble' hvor jeg kunne fokusere på at arbejde med opgaven,” sagde Niklas, umiddelbart efter afslutningen på udvælgelsesdagen og fortsætter: ”Nu er første del veloverstået, og nu begynder den rigtige rejse. Jeg tror det bliver hårdt, men det bliver også en oplevelse for livet.”

Casper, Rikke Og Firmabil Web
Casper foran sin firmabil sammen med Rikke Øgaard, der er medejer af Øgaard A/S.

 

Casper Kærvang Pedersen er udlært EUX-elektriker og modtog fagets medalje sammen med sit svendebrev i slutningen af august 2024. Han arbejder til daglig hos Øgaard A/S i Farsø, der ligger i Nordjylland.

Her er der også stolthed og opbakning til projektet fra virksomhedens side, og planlægningen af Caspers EuroSkills-træning sker med støtte fra virksomheden frem mod årsskiftet.

”Det var lidt hektisk ind imellem,” lyder det fra Casper efter afslutningen på udvælgelsesdagen, hvor han som Niklas for første gang oplevede lidt af den stemning, der er til de store fagkonkurrencer.

Casper fortsætter: “Der var nogle punkter, der gik knap så godt... der var lige et enkelt tidspunkt, hvor jeg fik sagt nogle ord, der nok ikke skal citeres. Men det endte jo heldigvis godt.”

Grunden til, at der kun er taget stilling til Caspers træning frem til udgange af året er, at han til januar skal aftjene sin værnepligt på Kongeskibet Dannebrog.

Derfor ved han endnu ikke helt, hvordan træningen kan passes ind i hverdagen til den tid, men indtil da vil han arbejde hårdt for bl.a. at træne hastighed og præcision i det håndværksmæssige arbejde.

Træning og studietur

På hjemmebanen i Herning vil presset på de danske deltagere helt naturligt være ekstra stort, og evnen til at bevare fokus og overblik kommer til at være afgørende. Derfor byder de kommende måneder på intensiv træning for Casper og Niklas.

Hastighed, præcision, teknisk snilde og ikke mindst mental styrke bliver afgørende, når den endelige deltager til Skillslandsholdet skal udtages engang i 2025.Landstræner Peter Sikora og det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen fastlægger de to kandidaters træningsforløb og datoen for den endelige udtagelse til landsholdet i løbet af den kommende måned.

For at forberede de to kandidater på det internationale konkurrencepres skal de sammen med landstræneren til Lyon i september for at overvære WorldSkills. Her vil de få en forsmag på, hvor hurtigt og præcist man skal arbejde for at konkurrere mod de allerbedste.

Læs mere om EuroSkills

EuroSkills 2025 afholdes i Herning fra den 8. – 14. september 2025. Skillslandsholdet består af deltagere i en række forskellige fag. I 2023 var der 21 danske deltagere i 20 forskellige fag. I 2025 bliver der endnu flere. Skillslandsholdet er både et forum, hvor ambitiøse unge kan udvikle deres faglighed, men SkillsDenmark håber også at landsholdet kan være med til at vise, hvor langt man kan komme som faglært.

Du kan læse mere om EuroSkills på evu.dk. Følg også med på elektrikeruddannelsens profil på Facebook og Instagram, hvor vi løbende vil lave opslag med de to kandidater og landstræneren.

Konkurrencen Set Fra Oven

Se Schneider Electrics video fra udvælgelsesdagen

Se flere nyheder

10
Sep
Vidensportal forside
Uddannelsen

Ny vidensportal for el- & vvs-branchen

Installationsbranchens nye vidensportal giver nem og gratis adgang til materialer og læringsforløb for virksomheder, ansatte og lærlinge i el- og vvs-branchen samt undervisere på erhvervsskoler.

Se nyhed
20
Aug
5 Original
Uddannelsen

Nyt talentforløb for fremtidens PLC-eksperter

Siemens er ny samarbejdspartner i El-branchens Talentprogram. Nu kan PLC-talenter blive en del af programmet med det nye forløb i automation og PLC.

Se nyhed
21
Jun
Lærlinge På Besøg I Eindhoven 2
Uddannelsen

Elektriker-talenter på opdagelse i fremtidens teknologi

Ti talentfulde elektrikerlærlinge er netop vendt hjem efter et inspirerende tredages besøg hos Signify i Eindhoven. 

Se nyhed
20
Jun
10 Netscale 48
Uddannelsen

Nyt talentforløb for IT-netværkstalenter

Wexøe er ny samarbejdspartner i El-branchens Talentprogram. Nu kan IT-netværkstalenter få del i talentprogrammet.

Se nyhed