Elektrikeruddannelsen

Karrieremuligheder

En elektrikeruddannelse kan være et springbræt til mange forskellige karriereveje. Som elektriker er du aldrig låst fast i en bestemt type arbejde, og i branchen er der masser af muligheder for at avancere og bygge oven på dine grundlæggende kompetencer.

 

Du kan specialisere dig inden for et bestemt område, blive projektleder, chef eller selvstændig. Du kan også tage springet og videreuddanne dig til eksempelvis ingeniør eller maskinmester. Det er med andre ord kun din fantasi og dine ambitioner, der sætter grænser for, hvor langt du kan drive det.

El-branchen har brug for højtuddannede folk. Derfor har elektrikeruddannede også mange forskellige muligheder for videreuddannelse.

Her er et par eksempler på karriereveje, som du kan følge, når du først har uddannelsen som elektriker i hus.

Projektleder

Elektrikeruddannelsen giver dig en tung faglig ballast og en bred teknisk viden, der kvalificerer dig til at arbejde med en lang række forskellige opgaver. Men det behøver ikke at slutte her. Hvis du har talent for ledelse og planlægning, kan du blive projektleder. Så kan du f.eks. få ansvar for store byggeprojekter, hvor du sørger for, at alt forløber som planlagt, og at opgaven udføres efter kundens ønsker.

Du uddelegerer opgaver til de rette personer og sørger for, at de rigtige materialer er tilgængelige på det rette tidspunkt. Du planlægger arbejdet, så tidsplaner overholdes, og omkostninger holdes nede.

 

Det er også dig, der har kontakten til alle de mange andre aktører og fagfolk på byggepladsen. Du leder processer, koordinerer og samler trådene, så projektet afsluttes grundigt og effektivt.

Selvstændig

Elektrikeruddannelsen er et godt springbræt til livet som selvstændig.

 

Som færdiguddannet elektriker har du direkte adgang til installatøruddannelsen, der gør dig klar til livet som selvstændig. På installatøruddannelsen går du op til en autorisationsprøve, der gør dig til autoriseret elinstallatør, så du kan åbne din egen virksomhed. Så bestemmer du selv, hvilke arbejdsopgaver, du vil udføre, og hvilken slags kunder, du vil arbejde med.

 

Du kan f.eks. åbne en virksomhed, der er specialiseret i styring af intelligente bygninger, kommunikationsteknik eller noget helt tredje.

Læs videre

Som elektriker har du mange muligheder for videreuddannelse.