Bliv en del af El-branchens Talentprogram

Læs hvad tidligere deltagere siger om talentprogrammet her:

Det siger de tidligere deltagere

I 2024 udbyder El-branchens Talentprogram flere selvstændige faglige uddannelsesforløb i samarbejde med Signify, Schneider Electric, ABB samt nye samarbejdspartnere.

Alle uddannelsesforløbene indeholder en udlandsrejse, hvor deltagerne bl.a. kan få mulighed for at besøge samarbejdpartnernes hovedkontorer, produktion og testcentre.

Læs mere om de enkelte forløb nedenfor.

Torsdag D. 26. Credit Frederikke Hasse Dalgaard (65)
IMG 1791 beskåret

Talentprogrammets uddannelsesforløb

 

Der er et begrænset antal pladser på uddannelsesforløbene. Der kan komme ændringer i de nævnte afrejsedatoer afhængigt af tilgængelige flyafgange.

Signify

Design og styring af lys

 • Kvalificerende modul: 1.6 Design og styring af lys.

På dette forløb skal deltagerne til Eindhoven i Holland for at besøge Signify’s lyslaboratorium, LAC (Lighting Application Center), hvor de tester og demonstrerer effekter, løsninger og teknikker.

Lærlingen kommer til at opleve, hvordan belysning kan fremhæve og forbedre inden- og udendørsområder, og han/hun får indsigt i de nyeste trends inden for kontor-, butiks- og industribelysning samt de endeløse muligheder, som belysning besidder ift. styring og design.

Derudover vil lærlingen også få kendskab til fremtidens belysningsløsninger, og hvordan belysningen kan bidrage til den bæredygtige agenda.

Forløbet varer tre dage og foregår i Eindhoven, Holland.

Afrejse: tirsdag d. 18. juni 2024

Hjemrejse: fredag d. 21. juni 2024

Forløbet er lukket for flere indstillinger.

Schneider Electric

Intelligente bygningsinstallationer

 • Kvalificerende modul: 1.4 (Intelligente bygningsinstallationer og design af enkle brugerflader) eller modul 2.6 (Bygningsautomatik og design af enkle brugerflader)

Forløbet er for de lærlinge, der har stor interesse i intelligente bygninger, og starter hos Schneider Electric i Ballerup. Her får deltagerne introduktion til og undervisning i KNX, hvor lærlingene får kendskab til bl.a. Multi Touch, konfigurering af Dali og varmestyring. Undervisningen varetages af Tommi Jensen, Product Application Engineer.

Dernæst tager deltagerne til Grenoble i Frankrig for at besøge Electropole, Schneider Electrics avancerede teknologicenter. Her er der samlet en lang række funktioner. På turen får deltagerne et unikt indblik i Electropole, og med dansk guide sikrer vi, at fremtidens KNX præsenteres, ligesom der også vil være rig mulighed for at se og høre om fremtidens bæredygtige løsninger inden for intelligente bygningsinstallationer.

Efter uddannelsesforløbet vil lærlingene blive tilbudt muligheden for KNX-certificering, hvis de ikke allerede har denne.

Uddannelsesforløbet varer en uge og foregår delvist i Ballerup, Danmark og delvist i Grenoble, Frankrig.

Ballerup: mandag d. 16. og tirsdag d. 17. september 2024

Afrejse: tirsdag d. 17. september 2024

Hjemrejse: fredag d. 20. september 2024

Tilmeldingsfrist til uddannelsesforløbet om intelligente bygningsinstallationer: 11. august 2024.

Vanpee/Helvar

Lysstyring og belysningsløsninger

 • Kvalificerende modul: 1.6 Design og styring af lys.

På dette forløb skal deltagerne besøge Helvars kontor i Stockholm i Sverige. Her vil de få en introduktion til intelligent lysstyring og de krav, der skal overholdes i Danmark fx BR18.

Deltagerne vil lære at opbygge en DALI-installation, og gennem praktiske workshops skal de selv prøve kræfter med at programmere Helvar DALI-komponenter som controllere, sensorer og tryk via Helvars Designer software. Derudover vil deltagerne lære at opsætte og programmere trådløs lysstyring. Forløbet omfatter også en introduktion til Helvar Insights, som er en cloudbaseret platform til styring og overvågning af lysstyringsanlæg.

Deltagerne vil få indsigt i, hvordan Helvar Senses kan skabe effektive, bæredygtige og brugervenlige rum og bygninger ved at måle forskellige klimadata, herunder lys, fugtighed, temperatur, CO2, lyd og lufttryk.

Undervisningen vil øge deltagernes faglige kompetencer inden for lysstyring og belysningsteknologi og give dem praktisk erfaring med moderne teknologier. På kursets sidste dag vil der være mulighed for at se, hvordan et stort lysanlæg fungerer i praksis.

Uddannelsesforløbet varer en 4 dage og foregår i Stockholm, Sverige.

Afrejse: mandag d. 30. september 2024

Hjemrejse: torsdag d. 3. oktober 2024

Tilmeldingsfrist til uddannelsesforløbet om lysstyring og belysningsløsninger: 18. august 2024.

ABB

Automatiske anlæg

 • Kvalificerende modul: 1.2 (Automatiske anlæg på maskiner)

Forløbet hos ABB starter med, at deltagerne først skal besøge ABB i Ballerup. Over to dage får lærlingene et teoretisk indblik i bl.a. beskyttelse af maskininstallationer med særligt fokus på maksimalafbrydere og komponentforståelse.

Lærlingene får kendskab til, hvordan en maksimalafbryder fungerer, hvordan forskellige typer af brydere skal indstilles samt kendskab til avancerede digitale løsninger med måling, kommunikation og automatisk omkobling. Det hele sker gennem en blanding af teori og praktiske øvelser.

Efterfølgende skal deltagerne tre dage til Bergamo, Italien, for at besøge ABB's udviklings- og testlaboratorium. Her vil fokus være på digitale muligheder, og lærlingene skal bl.a. løse opgaver og teste løsninger i ABB's store digitale testmiljø. Der bliver også tid til at se ABB's testlaboratorium.

Uddannelsesforløbet varer en uge og foregår delvist i Ballerup, Danmark, og delvist i Bergamo, Italien.

Ballerup: mandag d. 28. og tirsdag d. 29. oktober 2024

Afrejse: tirsdag den 29. oktober 2024

Hjemrejse: fredag d. 1. november 2024

Tilmeldingsfrist til uddannelsesforløbet om automatiske anlæg: 15. september 2024

Krav til lærlingen

Talentprogrammet er for lærlinge på elektrikeruddannelsen, der har gennemført og bestået delsvendeprøven på hovedforløbet (H1) med karakteren 7 eller højere.

Derudover er det en forudsætning, at lærlingen med enga­gement og dygtighed har gennemført et af nedenstående kvalificerende moduler på hovedforløbet:

 • Krav til uddannelsesforløbet Design og styring af lys - Signify: Modul 1.6 (Design og styring af lys)
 • Krav til uddannelsesforløbet Automatiske anlæg - ABB: Modul 1.2 (Automatiske anlæg på maskiner)
 • Krav til uddannelsesforløbet Intelligente bygningsinstallationer - Schneider: Modul 1.4 (Intelligente bygningsinstallationer og design af enkle brugerflader) eller modul 2.6 (Bygningsautomatik og design af enkle brugerflader)
 • Krav til uddannelsesforløbet Lysstyring og belysningsløsninger - Vanpee/Helvar: Modul 1.6 (Design og styring af lys)

Modulet skal være bestået, og lærlingen øger sine chancer for at blive udtaget til programmet, hvis han/hun har høje karakterer i modulet.

Lærlingen skal også kunne tale og forstå engelsk på et rimeligt niveau.

Kathalina

Indstil en lærling

Det er oplæringsvirksomheden, der indstiller lærlingen til deltagelse i talentprogrammet.

Processen foregår digitalt ved at trykke på knappen nedenfor. Læs mere om selve indstillingen længere nede på siden.

Efter indstillingsfristen udvælges de dygtigste elektrikerlærlinge til hvert forløb i talentprogrammet på baggrund af deres karakterer i delsvendeprøven og det kvalificerende modul. Der er et begrænset antal pladser, og lærlingen øger sine chancer for at blive udtaget til programmet, hvis han/hun har høje karakterer i modulet.

Virksomheden kan forvente svar senest 3 uger inden afrejse.

Indstil til talentprogrammet

Det skal I have klar, når I begynder indstillingsprocessen:

 • Virksomhedens og den oplæringsansvarliges informationer
 • Lærlingens informationer
 • I skal kunne bekræfte, at lærlingen har gennemført og bestået delsvendeprøven på hovedforløbet (H1) med karakteren 7 eller højere
 • I skal kunne oplyse lærlingens karakter i det kvalificerende modul på elektrikeruddannelsen, som skal være gennemført og bestået på indstillingstidspunktet

Økonomi

Det er TEKNIQ, Dansk El-Forbund og EVU, der afholder økonomien forbundet med talentprogrammet og uddannelsesturene, herunder transport, kost, logi samt forsikringer.

Som deltagende virksomhed afholder I løn til lærlingen. Endvidere skal I kunne garantere jeres lærling fri til at deltage i programmets planlagte aktiviteter.

Det er ikke muligt at få refunderet eventuelle lønudgifter eller tabt arbejdsfortjeneste forbundet med lærlingens deltagelse.

Onsdag D. 25. Credit Frederikke Hasse Dalgaard (30)

Om El-branchens Talentprogram

TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund skabte i 2023 El-branchens Talentprogram for at hædre og anerkende elektrikertalenterne med en helt unik og lærerig oplevelse.

Formålet med talentprogrammet er at sætte fokus på de mange dygtige lærlinge og engagerede virksomheder i el-branchen og tilbyde dem et indblik i den nyeste viden og teknologi fra el-branchen.

Sammen med talentprogrammets samarbejdspartnere får den talentfulde lærling mulighed for på nærmeste hold at se og afprøve forskellige produkter og nye teknologiske løsninger.

Vi udbygger løbende talentprogrammet, så flere lærlinge får muligheden for at deltage.

Kontakt

For henvendelser og spørgsmål vedrørende El-branchens Talentprogram kan projektleder Birgitte Petersen kontaktes på bpe@evu.dk.