Elektrikeruddannelsen

Sådan kommer du i gang

Elektrikeruddannelsen er en 4-4½-årig erhvervsuddannelse, der består af en kombination af skoleperioder og virksomhedsoplæring.

Uddannelsen indeholder et grundforløb på 20 uger, 1 hovedforløb og 4-5 modulforløb, der veksler med oplæring i en virksomhed samt et afsluttende svendeprøveforløb. Du er på skolebænken i 55-60 uger i alt, og oplæringsugerne udgår 148-168 uger af uddannelsen.

Har du lige afsluttet 9. eller 10. klasse, skal du starte med grundforløb 1 på 20 uger, som giver dig en bred introduktion af erhvervsuddannelserne. Erhvervsskolerne tilbyder forskellige faglige retninger på grundforløb 1 (GF1), hvor du vælger en teknisk fagretning, der er rettet mod, at du gerne vil blive elektriker.

Efter du har afsluttet grundforløbet, kan du begynde på selve elektrikeruddannelsen på grundforløb 2 (GF2). Har du allerede en uddannelsesaftale springer du GF1 over og begynder direkte på GF2.

Hvis det er mere end to år siden, du har afsluttet folkeskolen, kan du springe GF1 over og starte direkte på GF2.

Oplæring

Du skal finde en læreplads, når du begynder på grundforløb 2. Din erhvervsskole hjælper dig gerne med at skrive en ansøgning. Du kan finde virksomheder, der søger lærlinge på lærepladsen.dk eller du kan ansøge uopfordret.

 

 

Du indgår uddannelsesaftale med en installationsvirksomhed, og herefter står virksomheden for hovedparten af din praktiske læring.

 

Din rolle i virksomheden bliver på lige fod med de andre medarbejdere, at hjælpe med at levere tekniske løsninger for virksomhedens kunder. Du arbejder selvfølgelig heller ikke gratis, men får løn under uddannelsen.

 

 

Hvis ikke du har fundet en læreplads under grundforløbet, kan du fortsætte din uddannelse i skoleoplæring, mens du søger videre.

Der er dog mangel på dygtige medarbejdere og lærlinge i elbranchen, og derfor lykkes det for størstedelen at finde en læreplads inden eller under grundforløbet.