Talent er andet og mere end tal på et papir

Alle Deltagere

Otte passionerede og engagerede elektrikerlærlinge er netop vendt hjem fra én uges uddannelsesforløb i samarbejde med Schneider Electric, der gav dem unikke indsigter i fremtidens bygningsautomatik.

I løbet af de fem dage netværkede lærlingene og dannede nye venskaber på tværs af virksomheder fra hele landet, mens de fik ny viden og erfaringer med intelligent bygningsautomatik.

”Det har været megafedt at være afsted, fordi man lærer nye mennesker at kende og udvider sit netværk og sin horisont,” fortæller Memet, der til daglig er lærling hos Wicotec Kirkebjerg. ”Som ung kan man godt være lidt genert og derfor kan det være en stor udfordring at skulle møde nye mennesker. Mit råd til andre er at kaste sig ud i det, være sig selv, så falder det hele på plads.”

Og det er netop kernen i El-branchens Talentprogram; at tilbyde de mest passionerede og dygtige elektrikerlærlinge noget ekstraordinært. Ny viden og nye erfaringer, som de kan tage med hjem i virksomheden og blive endnu dygtigere elektrikerlærlinge.

Ligesom Memet, har Josephine fra Multi-Tech A/S også taget noget helt særligt med hjem fra forløbet. For hende handler talent om noget bredere, som fx at møde ind med godt humør og aktivt være en del af fællesskabet på arbejdspladsen. Man kan mærke, at hun både er glad og stolt over at være elektrikerlærling, og siger: ”Man føler sig lidt ekstraordinær. Jeg tænker at mit gode humør betyder noget hjemme i firmaet. Den måde jeg er på, har stor værdi for firmaet, fordi jeg ikke synes der er – eller skal være – forskel på mig og de andre drenge. Jeg går i et med gutterne.”

Grenoble

Fællesskabet er en vigtig del af talenforløbet

Josephine

Josephine i gang med KNX-programmering.

Hands-on erfaringer og indblik i det nyeste nye

De otte lærlinge byggede oven på deres viden fra uddannelsen og fik hands-on erfaring med KNX-programmering som en del af uddannelsesforløbet hos Schneider Electric. Uddannelsesforløbet foregik dels på det danske hovedkontor i Ballerup og dels i teknologicentret i Grenoble i Frankrig.

Når man spørger Memet om, hvorfor bygningsautomatik er så spændende, kan man mærke hans faglige stolthed. ” Man kan selv kontrollere og overvåge hvor meget energi (både strøm og el) man bruger både hjemme og i virksomheden. Du kan styre nærmest alt gennem din telefon. Og det synes jeg er smart.”

Memet

Memet fordybet i KNX-programmets mange muligheder.

Efter et par lærerige dage i Ballerup gik turen videre til Grenoble, hvor de både skulle besøge Schneider Electrics teknologicenter ElectroPole og flagskibet IntenCity. Her fik lærlingene mulighed for at se intelligent bygningsautomatik fra øverste hylde i funktion. Alt hvad der kan automatiseres, er nemlig automatiseret i den moderne bygning, som fx kan lukkes ned i etaper i ferieperioder, hvor der ikke er så mange på arbejde. Energien i bygningen kommer fra vedvarende kilder som fx sol, vind og vand fra den nærliggende flod. Og fordi alt er automatiseret, bliver alt målt, analyseret og gemt, så bygningen hele tiden bliver klogere.

Josephine, sammenfatter ugen på denne måde: ”Det har været en helt speciel oplevelse, meget informationsrig. Det har været anderledes at se noget der er helt anderledes end min hverdag. Det bedste har været at vi har fået den her ekstraordinære oplevelse, hvor vi har set noget, der normalt ikke er åben for andre. Vi er blevet taget rigtig godt imod og det har været fedt at se og opleve det sammen med andre, der har den samme begejstring.”

El Branchens Talentprogram Schneider 1

Talentforløbet hos Schneider er en blanding af workshops, der giver hands-on erfaring og oplæg, der giver indblik i de mange anvendelsesmuligheder.

 

Kender du en lærling, der skal med?

El-branchens Talentprogram er for de elektrikerlærlinge, der er engagerede, nysgerrige og passionerede omkring deres fag.

Talent kan vise sig på flere forskellige måder. Måske er det din lærling, som gør en ekstra indsats i virksomheden eller er det bare altid er den, som får alle i skurvognen til at grine og have det godt sammen. Det kan også være lærlingen der altid stiller de gode nysgerrige spørgsmål eller bare er en virkelig god kollega.

For at deltage, skal lærlingen have bestået delsvendeprøven på H1 med karakteren 7 eller højere og have gennemført det adgangsgivende modul på hovedforløbet. De adgangsgivende moduler på de seks forløb er:

  • Design og styring af lys - Signify: Modul 1.6 (Design og styring af lys).
  • Intelligente bygningsinstallationer - Schneider: Modul 1.4 (Intelligente bygningsinstallationer og design af enkle brugerflader) eller modul 2.6 (Bygningsautomatik og design af enkle brugerflader).
  • Lysstyring og belysningsløsninger - Vanpee/Helvar: Modul 1.6 (Design og styring af lys).
  • Automatiske anlæg - ABB: Modul 1.2 (Automatiske anlæg).
  • IT-netværksinstallationer - Reichle & De-Massari og Wexøe: Modul 1.1 (Netværks- og datakommunikation).
  • Automation og PLC-programmering - Siemens: Modul 1.2 (Automatiske anlæg).

Kender du en lærling, der har det, der skal til? Så læs mere om forløbet og indstil din kandidat på elektrikeruddannelsen.dk.

Se flere nyheder

10
Sep
Danmark På Ryggen Web
Skills

Casper og Niklas kæmper om en plads på landsholdet

Næste år afholdes EuroSkills i Herning. For elektrikerne står kampen om pladsen på Skillslandsholdet mellem to kandidater.

Se nyhed
10
Sep
Vidensportal forside
Uddannelsen

Ny vidensportal for el- & vvs-branchen

Installationsbranchens nye vidensportal giver nem og gratis adgang til materialer og læringsforløb for virksomheder, ansatte og lærlinge i el- og vvs-branchen samt undervisere på erhvervsskoler.

Se nyhed
20
Aug
5 Original
Uddannelsen

Nyt talentforløb for fremtidens PLC-eksperter

Siemens er ny samarbejdspartner i El-branchens Talentprogram. Nu kan PLC-talenter blive en del af programmet med det nye forløb i automation og PLC.

Se nyhed
21
Jun
Lærlinge På Besøg I Eindhoven 2
Uddannelsen

Elektriker-talenter på opdagelse i fremtidens teknologi

Ti talentfulde elektrikerlærlinge er netop vendt hjem efter et inspirerende tredages besøg hos Signify i Eindhoven. 

Se nyhed