Bliv en del af
Læs hvad tidligere deltagere siger om talentprogrammet her:
I 2024 udbyder El-branchens Talentprogram flere selvstændige faglige uddannelsesforløb i samarbejde med Signify, Schneider Electric, ABB samt nye samarbejdspartnere.
Alle uddannelsesforløbene indeholder en udlandsrejse, hvor deltagerne bl.a. kan få mulighed for at besøge samarbejdpartnernes hovedkontorer, produktion og testcentre.
Læs mere om de enkelte forløb nedenfor.
Talentprogrammets uddannelsesforløb
Der er et begrænset antal pladser på uddannelsesforløbene, som gennemføres når der er mere end fem deltagere. Der kan komme ændringer i de nævnte afrejsedatoer afhængigt af tilgængelige flyafgange.
Signify
Design og styring af lys
- Kvalificerende modul: 1.6 Design og styring af lys.
På dette forløb skal deltagerne til Eindhoven i Holland for at besøge Signify’s lyslaboratorium, LAC (Lighting Application Center), hvor de tester og demonstrerer effekter, løsninger og teknikker.
Lærlingen kommer til at opleve, hvordan belysning kan fremhæve og forbedre inden- og udendørsområder, og han/hun får indsigt i de nyeste trends inden for kontor-, butiks- og industribelysning samt de endeløse muligheder, som belysning besidder ift. styring og design.
Derudover vil lærlingen også få kendskab til fremtidens belysningsløsninger, og hvordan belysningen kan bidrage til den bæredygtige agenda.
Forløbet varer tre dage og foregår i Eindhoven, Holland.
Afrejse: tirsdag den 18. juni 2024
Hjemrejse: fredag den 21. juni 2024
Forløbet er lukket for flere indstillinger.
Schneider Electric
Intelligente bygningsinstallationer
- Kvalificerende modul: 1.4 (Intelligente bygningsinstallationer og design af enkle brugerflader) eller modul 2.6 (Bygningsautomatik og design af enkle brugerflader)
Forløbet er for de lærlinge, der har stor interesse i intelligente bygninger, og starter hos Schneider Electric i Ballerup. Her får deltagerne introduktion til og undervisning i KNX, hvor lærlingene får kendskab til bl.a. Multi Touch, konfigurering af Dali og varmestyring. Undervisningen varetages af Tommi Jensen, Product Application Engineer.
Dernæst tager deltagerne til Grenoble i Frankrig for at besøge Electropole, Schneider Electrics avancerede teknologicenter. Her er der samlet en lang række funktioner. På turen får deltagerne et unikt indblik i Electropole, og med dansk guide sikrer vi, at fremtidens KNX præsenteres, ligesom der også vil være rig mulighed for at se og høre om fremtidens bæredygtige løsninger inden for intelligente bygningsinstallationer.
Efter uddannelsesforløbet vil lærlingene blive tilbudt muligheden for KNX-certificering, hvis de ikke allerede har denne.
Uddannelsesforløbet varer en uge og foregår delvist i Ballerup, Danmark og delvist i Grenoble, Frankrig.
Ballerup: mandag den 16. og tirsdag den 17. september 2024
Afrejse: tirsdag den 17. september 2024
Hjemrejse: fredag den 20. september 2024
Forløbet er lukket for flere indstillinger.
Vanpee/Helvar
Lysstyring og belysningsløsninger
- Kvalificerende modul: 1.6 Design og styring af lys.
På dette forløb skal deltagerne besøge Helvars kontor i Stockholm i Sverige. Her vil de få en introduktion til intelligent lysstyring og de krav, der skal overholdes i Danmark fx BR18.
Deltagerne vil lære at opbygge en DALI-installation, og gennem praktiske workshops skal de selv prøve kræfter med at programmere Helvar DALI-komponenter som controllere, sensorer og tryk via Helvars Designer software. Derudover vil deltagerne lære at opsætte og programmere trådløs lysstyring. Forløbet omfatter også en introduktion til Helvar Insights, som er en cloudbaseret platform til styring og overvågning af lysstyringsanlæg.
Deltagerne vil få indsigt i, hvordan Helvar Senses kan skabe effektive, bæredygtige og brugervenlige rum og bygninger ved at måle forskellige klimadata, herunder lys, fugtighed, temperatur, CO2, lyd og lufttryk.
Undervisningen vil øge deltagernes faglige kompetencer inden for lysstyring og belysningsteknologi og give dem praktisk erfaring med moderne teknologier. På kursets sidste dag vil der være mulighed for at se, hvordan et stort lysanlæg fungerer i praksis.
Uddannelsesforløbet varer en 4 dage og foregår i Stockholm, Sverige.
Afrejse: mandag den 30. september 2024
Hjemrejse: torsdag den 3. oktober 2024
Forløbet er lukket for flere indstillinger.
ABB
Automatiske anlæg
- Kvalificerende modul: 1.2 (Automatiske anlæg)
Forløbet hos ABB starter med, at deltagerne først skal besøge ABB i Ballerup. Over to dage får lærlingene et teoretisk indblik i bl.a. beskyttelse af maskininstallationer med særligt fokus på maksimalafbrydere og komponentforståelse.
Lærlingene får kendskab til, hvordan en maksimalafbryder fungerer, hvordan forskellige typer af brydere skal indstilles samt kendskab til avancerede digitale løsninger med måling, kommunikation og automatisk omkobling. Det hele sker gennem en blanding af teori og praktiske øvelser.
Efterfølgende skal deltagerne tre dage til Bergamo, Italien, for at besøge ABB's udviklings- og testlaboratorium. Her vil fokus være på digitale muligheder, og lærlingene skal bl.a. løse opgaver og teste løsninger i ABB's store digitale testmiljø. Der bliver også tid til at se ABB's testlaboratorium.
Uddannelsesforløbet varer en uge og foregår delvist i Ballerup, Danmark, og delvist i Bergamo, Italien.
Ballerup: mandag den 28. og tirsdag den 29. oktober 2024
Afrejse: tirsdag den 29. oktober 2024
Hjemrejse: fredag den 1. november 2024
Forløbet er lukket for flere indstillinger.
Reichle & De-Massari/Wexøe
IT-netværksinstallationer
- Kvalificerende modul: 1.1 (Netværks- og datakommunikation)
Forløbet for lærlinge med talent indenfor IT-netværksinstallationer starter hos Wexøe i Jylland. Deltagelse i forløbet giver lærlingene en dybdegående forståelse af store netværksinstallationer og datacenterinfrastrukturer samt praktisk erfaring med FTTO (fiber to the office), PDS-installationer med vægt på EN50174-2, PoE (Power Over Ethernet) samt netværksinstallationer i datacentre.
Dette forløb starter med to dage i Jylland, hvor deltagerne kommer til at opleve og lære fra real life opsætninger af FTTO-installationer. Der vil også være rundvisning i et stort datacenter, hvor deltagerne vil høre om de nyeste teknologier og best practice på området. I løbet af de to dage vil der også være sessioner med netværkseksperter, som går i dybden med de forskellige installationer.
Derefter går turen til Zürich i Schweiz, hvor deltagerne skal besøge Reichle & De-Massari, der er en førende producent af netværksudstyr. Her vil deltagerne modtage hands-on undervisning i installation og konfiguration af netværksudstyr samt praktisk træning i brug og vedligeholdelse af avanceret netværkshardware.
Certificering: Ved forløbets afslutning modtager deltagerne et certifikat for deres tekniske og praktiske færdigheder indenfor R&M IT-netværksinstallationer, hvilket giver mulighed for at tilbyde kunder 25 års R&M-systemgaranti.
Uddannelsesforløbet varer en uge og forgår dels på forskellige lokationer i Jylland og dels i Zürich, Schweiz.
Jylland: Mandag den 11. og tirsdag den 12. november
Afrejse: Onsdag den 13. november
Hjemkomst: Fredag den 15. november 2024
Forløbet er lukket for flere indstillinger.
Siemens
Automation og PLC-programmering
- Kvalificerende modul: 1.2 (Automatiske anlæg)
Forløbet hos Siemens starter med, at deltagerne først skal besøge Siemens i Ballerup. Over to dage får lærlingene et teoretisk indblik i bl.a. programmerbare logiske controllere (PLC) med særligt fokus på avancerede funktioner ved PLC-programmering og komponentforståelse.
Lærlingene får kendskab til, hvordan en PLC fungerer, samt kendskab til avancerede digitale løsninger med kommunikation mellem PLC og automatiske anlæg. Det hele sker gennem en blanding af teori og praktiske øvelser.
Efterfølgende skal deltagerne to dage til München, Tyskland, for at besøge Siemens fabrikation af PLC'er. Her bliver der mulighed for at tale om udvikling af PLC samt at drøfte udfordringer og muligheder ved automatiserede anlæg med udgangspunkt i Siemens fabrikken. Der bliver også tid til at se Siemens' testlaboratorium.
Uddannelsesforløbet varer en uge og foregår delvist i Ballerup, Danmark, og delvist i Amberg, Tyskland.
Ballerup: Mandag den 18. og tirsdag den 19. november 2024
Afrejse: Onsdag den 20. november 2024
Hjemrejse: Fredag den 22. november 2024
Forløbet er lukket for flere indstillinger.
Krav til lærlingen
Talentprogrammet er for lærlinge på elektrikeruddannelsen, der har gennemført og bestået delsvendeprøven på hovedforløbet (H1) med karakteren 7 eller højere.
Derudover er det en forudsætning, at lærlingen med engagement og dygtighed har gennemført et af nedenstående kvalificerende moduler på hovedforløbet:
- Krav til uddannelsesforløbet Design og styring af lys - Signify: Modul 1.6 (Design og styring af lys)
- Krav til uddannelsesforløbet Intelligente bygningsinstallationer - Schneider: Modul 1.4 (Intelligente bygningsinstallationer og design af enkle brugerflader) eller modul 2.6 (Bygningsautomatik og design af enkle brugerflader)
- Krav til uddannelsesforløbet Lysstyring og belysningsløsninger - Vanpee/Helvar: Modul 1.6 (Design og styring af lys)
- Krav til uddannelsesforløbet Automatiske anlæg - ABB: Modul 1.2 (Automatiske anlæg)
- Krav til uddannelsesforløbet IT-netværksinstallationer - Reichle & De-Massari og Wexøe: Modul 1.1 (Netværks- og datakommunikation)
- Krav til uddannelsesforløbet Automation og PLC-programmering - Siemens: Modul 1.2 (Automatiske anlæg)
Modulet skal være bestået, og lærlingen øger sine chancer for at blive udtaget til programmet, hvis han/hun har høje karakterer i modulet.
Lærlingen skal også kunne tale og forstå engelsk på et rimeligt niveau.
Indstil en lærling
Det er oplæringsvirksomheden, der indstiller lærlingen til deltagelse i talentprogrammet.
Processen foregår digitalt ved at trykke på knappen nedenfor. Læs mere om selve indstillingen længere nede på siden.
Efter indstillingsfristen udvælges de dygtigste elektrikerlærlinge til hvert forløb i talentprogrammet på baggrund af deres karakterer i delsvendeprøven og det kvalificerende modul. Der er et begrænset antal pladser, og lærlingen øger sine chancer for at blive udtaget til programmet, hvis han/hun har høje karakterer i modulet.
Virksomheden kan forvente svar senest 3 uger inden afrejse. Forløbet gennemføres, når der er mere end fem deltagere.
- Virksomhedens og den oplæringsansvarliges informationer
- Lærlingens informationer
- I skal kunne bekræfte, at lærlingen har gennemført og bestået delsvendeprøven på hovedforløbet (H1) med karakteren 7 eller højere
- I skal kunne oplyse lærlingens karakter i det kvalificerende modul på elektrikeruddannelsen, som skal være gennemført og bestået på indstillingstidspunktet
Økonomi
Det er TEKNIQ, Dansk El-Forbund og EVU, der afholder økonomien forbundet med talentprogrammet og uddannelsesturene, herunder transport, kost, logi samt forsikringer.
Som deltagende virksomhed afholder I løn til lærlingen. Endvidere skal I kunne garantere jeres lærling fri til at deltage i programmets planlagte aktiviteter.
Det er ikke muligt at få refunderet eventuelle lønudgifter eller tabt arbejdsfortjeneste forbundet med lærlingens deltagelse.
Om El-branchens Talentprogram
TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund skabte i 2023 El-branchens Talentprogram for at hædre og anerkende elektrikertalenterne med en helt unik og lærerig oplevelse.
Formålet med talentprogrammet er at sætte fokus på de mange dygtige lærlinge og engagerede virksomheder i el-branchen og tilbyde dem et indblik i den nyeste viden og teknologi fra el-branchen.
Sammen med talentprogrammets samarbejdspartnere får den talentfulde lærling mulighed for på nærmeste hold at se og afprøve forskellige produkter og nye teknologiske løsninger.
Vi udbygger løbende talentprogrammet, så flere lærlinge får muligheden for at deltage.
For henvendelser og spørgsmål vedrørende El-branchens Talentprogram kan projektleder Birgitte Pedersen kontaktes på bpe@evu.dk